ΠΑΡΟΡΙ-PRESS Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


TO BHMA ENHMEΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΡΙΤΗ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Το Παρόρι σε φεστιβάλ ταινιών – «Τελευταία Πρόβα»






«Τελευταία Πρόβα»



Αυτός ήταν ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ που «γυρίσθηκε» στο Παρόρι και κέρδισε το πρώτο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη μικρού μήκους ταινίας. Η βράβευση έγινε, στα τέλη του Σεπτέμβρη του 1973, στο 24 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης .

Στο γύρισμα, που έγινε το 1973, δεν συμμετείχαν επαγγελματίες ηθοποιοί. Ο σκηνοθέτης «χρησιμοποίησε» τους τότε μαθητές και τον δάσκαλο του Σχολείου Παρορίου αλλά και τους κατοίκους του χωριού. Εκείνοι οι μαθητές και μαθήτριες είναι οι άνδρες και γυναίκες του Παρορίου, που η ηλικία τους, σήμερα, είναι γύρω στα 50.

Σκηνοθέτης είναι ο Νίκος Κουτελιδάκης, του οποίου ήταν η πρώτη ταινία. Διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Σταμάτης Τρύπος και χρηματοδότης ο γνωστός κινηματογραφικός παραγωγός Γιώργος Παπαλιός.
Επίσης, το σενάριο έχει γράψει ο Ν. Κουτελιδάκης. Βασίζεται σε πραγματικό περιστατικό, που συνέβη σε δημοτικό σχολείο ενός ορεινού χωριού της Πελοποννήσου, τον Μάρτη του 1972. Έτσι, λοιπόν, οι θεατές παρακολουθούν, σ’ ένα δημοτικό σχολείο – έχει επιλεγεί από το σκηνοθέτη το Παρόρι — το δάσκαλος και τους μαθητές να ετοιμάζουν μια θεατρική παράσταση για να γιορτάσουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο δάσκαλος ζητεί από τους μαθητές που συμμετέχουν στη παράσταση να φέρουν φουστανέλες και κυνηγητικά όπλα, (της οικογένειας τους ή συγγενών τους) , απαραίτητα στην σκηνοθεσία της παράστασης .Ένας μαθητής, όμως, φέρνει ένα όπλο που είχε σφαίρες. Αυτό είχε ως συνέπεια, ένας μαθητής-ηθοποιός να σκοτώσει, κατά λάθος, ένα συμμαθητή του.. Το γεγονός συνέβη στο διάλειμμα μιας πρόβας όταν τα παιδιά έπαιζαν με τα δίκανα.

Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ οι θεατές παρακολουθούν την συγκέντρωση των μαθητών, την προσευχή και έπαρση της σημαίας, το μάθημα της ιστορίας, επίσης, το στήσιμο της εξέδρας για την εορτασμό της 25ης Μαρτίου, την πρόβα της παράστασης κλπ.

Ο Νίκος Κουτελιδάκης σκηνοθέτησε και το έργο «Το τανγκό των Χριστουγέννων» που προβλήθηκε, πέρσι, στις κινηματογραφικές αίθουσες.



Φωτογραφία: Η κατάθεση στεφάνου στο ηρώο πεσόντων του χωριού. Σ’ αυτή διακρίνονται οι μαθητές, ο δάσκαλος και κάτοικοι του χωριού.



Πηγές: Α) Κριτική δημοσιογράφου Ν. Μπακογιαννοπούλου.



Β) Αρχείο 14ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.







Κώστας Δ. Τριανταφύλλου

Δημοσιογράφος.




http://e-tithorea.gr


Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ






                                                                 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΡΙΤΩΝ
                 ΄΄ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ΄΄
      ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 36 10432 ΑΘΗΝΑ

                                                                         

Συγχωριανοί και Φίλοι

Μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Παροριτών.Έγινε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων για όλα τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο χωριό μας και για τα οποία ο Συλλογός μας  μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την επιλυσή τους ,σε συνεργασία τόσο με το τοπικό συμβούλιο Παρορίου , όσο και με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού.Μέσα στις αποφάσεις που πήρε το Δ.Σ. είναι να γίνει συνάντηση με το τοπικό συμβούλιο στο χωριό,να καταγραφούν τα προβλήματα που υπάρχουν,να ιεραρχηθούν και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με προσωπική εργασία η με παρέμβαση στο Δήμο Λεβαδέων για την επιλυσή τους.Επίσης αποφασίσθηκε όπως διοργανώσει ο Συλλογός μας  τον Ιανουάριο χοροσπερίδα σε κέντρο στην Αθήνα μαζί με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για τους Απανταχού Παρορίτες.Θέλουμε η εκδήλωση αυτή να είναι μια νέα αρχή για τον Συλλογό μας,πραγματοποώντας και άλλες τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα ,προκειμένου να κρατήσουμε την ενότητα των απόδημων συγχωριανών μας και για το καλό του Συλλόγου μας,αλλά και πάνω απ όλα για το συμφέρον  του χωριού μας.Ακόμη πάρθηκε απόφαση όπως γίνεται κάθε χρόνο ,στην Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παρεβρεθεί στην δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγιών Θεοδώρων Παρορίου και καταθέσει στεφάνι Τιμής και Δόξης για τους Πεσόντες  συγχωριανούς μας στις μάχες εναντίων των κατακτητών Τέλος μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν οι εργασίες επισκευής και εξωραισμού του γραφείου που μας παραχώρησε το τοπικό συμβούλιο , εντός του κοινοτικού καταστήματος Παρορίου για να το χρησιμοποιήσει ο Συλλογό μας ως γραφείο του.  ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΑΡΟΡΙΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ!!!!


                                                               Με εκτίμηση

                                                                   Για το Δ.Σ.

                         Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γ.Γραμματέας
               Κορδαλής Θεόδωρος                                                 Κορδαλής Παναγιώτης

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΙ 3ος ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΠΕΣΧΕΝΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΣTO ΜΑΝΕΣΗ ΣΤΗΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1821





Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 ο Δήμος Αμφίκλειας- Ελάτειας  και η τοπική κοινότητα Λευκοχωρίου πραγματοποίησαν  τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε στη θέση ΄΄Αλυσάχου΄΄, τιμής και δόξας  για τη μάχη που έγινε στις  20 Ιουλιόυ 1821 μεταξύ Ελλήνων και της Τουρκικής στρατιάς του Δεμίρ Πασά.Μία μάχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας.Στην συγκινητική ομιλία του ο κ.Δημάκης Παναγιώτης αναφέρει  μεταξύ άλλων για τον πρώτο νεκρό που φονεύθηκε απο τους Τούρκους που ήταν ο συγχωριανός μας ΗΡΩΑΣ Παπα-Γιώργης ΄΄Πεσχένιος ΄΄όπως αναφέρει ο ιστορικός Γούδας Α.Επίσης αναφέρει και τον Αγωνιστή συγχωριανό μας Κορδαλή Δημήτριο που έλαβε και αυτός μέρος στη μάχη ,και  αυτοί οι δύο που κατάγωνται απο το Ιστορικό Μπεσχένι όπως είπε ο κ.Δημάκης είναι οι μέχρι τώρα βεβαιωμένοι με έγγραφα πιστοποιητικά  γνωστοί ντόπιοι εγκάτοικοι .
Στο βιβλίο του Βοιωτού Γιώργη  Λ.Φανόπουλου με τίτλο ΄΄Θήβα και Λιβαδειά - χωραίται και χωρικοί στο 21΄΄ με ημερομηνία έκδοσης 1976 Β' Τόμος μεταξύ των Μπεσχενιωτών  Ηρώων αναγράφει  και τον Αγωνιστή ΦΑΡΜΑΤΖΟΥΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟ   με αριθμό Α.Μ.17791,και όπως αναφέρει ότι
πήρε τα όπλα και δίπλα στον Αθανάσιο Διάκο πολέμησε στη Λειβαδιά,στην Αταλάντη με τον Γεράντωνα,στη Μενδενίτσα πάλι με το Διάκο και ύστερα στην Υπάτη και στην Αταλάντη.Μετα τον θάνατο του Διάκου και ύστερα με τον Μπούσγο στη Δαμάστα και Μάνεση και όταν έφτασε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος τάχθηκε υπο τις οδηγίες του και πολέμησε μαζί του στην Στυλίδα,Αγία Μαρίνα,Μονή Ιερουσαλήμ,Δαδί,όπου και πληγώθηκε στο δεξί γόνατο.Αργότερα ακολούθησε τον Καραισκάκη στην Αράχωβα,Δίστομο και μετά τον ερχομό του Καποδίστρια στην Ελλάδα αποσύρθηκε στο χωριό του.Η Επιτροπή το 1871 τον κατέταξε στη τάξη των στρατιωτών.
Είμαστε Υπερύφανοι για την συμβολή των συγχωριανών μας Μπεσχενιωτών στην Εθνεγερσία του 1821
                          Με εκτίμηση   
                       Κορδαλής Θεόδωρος
        Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Παροριτών

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡHΦΑΝEΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΕΣΧΕΝΙΩΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΛΥΣΑΧΟΥ ΤΗΣ ΜΑΝΕΣΗΣ




Συγκίνηση και υπερηφάνεια  ένιωσα την στιγμή που διάβασα το ρεπορτάζ για την εκδήλωση που πραγατοποίησε ο Δήμος Aμφίκλειας- Ελάτειας και η τοπική κοινότητα Λευκοχωρίου(Μάνεσι),για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε στη θέση ΄΄ Αλυσάκι΄΄για τη μάχη που έγινε μεταξύ  των Ελλήνων Αγωνιστών  και την Τουρκική στρατιά του Δεμίρ Πασά στης 20 Ιουλίου 1821.Διαβάζωντας το λόγο που εκφώνησε ο υπεύθυνος του Ιστορικού αρχείου Δήμου Ελάτειας- Αμφίκλειας κ.Δημακης Παναγιώτης και που μέσα σε όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα που υπάρχουν για την μάχη στο ΄΄Αλυσάκι΄΄,αναφέρθηκε και σε 2 ΗΡΩΕΣ Αγωνιστές συγχωριανούς μας Μπεσχενιώτες που βεβαιωμένα πήραν μέρος στην ιστορική αυτή Μάχη
Ο πρώτος νεκρός σ αυτή τη μάχη ήταν ο Παπα-Γιώργης ΄΄Πεσχένης΄΄ (Μπεσχένι ήταν η  παλαιά ονομασία του χωριού μας)ο οποίος έπεσε ηρωικώς.Διστυχώς δεν έχουμε το Επωνυμό του,αλλά θα συνεχίσω κι εγώ την ερευνά μου ,για να το  δώσουμε ,και να μείνη στην αιωνιότητα  η θυσία του ηρωικού αυτού Ιερέως.Ο άλλος Μπεσχενιώτης που πήρε μέρος σ αυτή τη μάχη ήταν ο Αγωνιστής  Κορδαλής Δημήτριος ,και απο τα πιστοποιητικά των αγώνων που έλαβε μέρος βεβαιώνεται ότι πήρε μέρος στη μάχη στo Μάνεσι.Όπως είπε ο κ.Δημάκης στο λόγο του αυτοί οι δύο Μπεσχενιώτες είναι προς το παρών οι μόνοι εγκάτοικοι που πήραν μερος σ αυτή τη μάχη με ιστορικά ντοκουμέντα.
Εκφράζω ένα παράπονο ως Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Παροριτών   ότι δεν  έτυχε ο Σύλλογός  μας της πρόσκλησης η έστω της προφορικής ενημέρωσης γι αυτή την εκδήλωση,προκειμένου να αποδώσει και  ο Συλλογός μας τις τιμές για τους Πεσόντες και Αγωνισθέντες κατά την μάχη στο ΄΄Αλυσάκι΄΄,πράξη την οποία εμείς κάναμε στης 3 Απριλίου 2011 όταν και πραγματοποιήσαμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Πεσόντων και Αγωνισθέντων συγχωριανών μας Μπεσχενιωτών στην Εθνεγερσία του 1821 ,όπου και προσκαλέσαμε επίσημα τον Δήμαρχο Αμφίκλειας- Ελάτειας κ.Ντούρο Θεόδωρο.Ελπίζουμε στην επέτειο της μάχης στο Αλυσάκι που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο να τύχουμε της  έγκαιρης ενημέρωσης για να αποδώσουμε και εμείς οι Μπεσχενιώτες τις τιμές τόσο για τους Ηρωες της μάχης όσο και για τους Ηρωες συγχωριανούς μας .


                                                                      Με εκτίμηση


                                                                  Κορδαλής Θεόδωρος
                                               Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Παροριτών


http://e-tithorea.gr/wp-content/uploads/2012/09/ΟΜΙΛΙΑ-Π-ΔΗΜΑΚΗ3.pdf