ΠΑΡΟΡΙ-PRESS Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


TO BHMA ENHMEΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΡΙΤΗ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Τουριστική ανάπτυξη των χωριών μας.(του συγχωριανου μας δημοσιογραφου Κώστα Τριανταφυλλου)

Τουριστική ανάπτυξη των χωριών μας
Τουριστική ανάπτυξη των χωριών  μας.
                                                Του δημοσιογράφου     Κώστα Τριανταφύλλου.
Συζητήσεις έχουν  αρχίσει και πάλι για την τουριστική ανάπτυξη οικισμών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, μετά την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού κέντρου .
Για την ενημέρωση των δημοτικών και τοπικών παραγόντων, αλλά και των ενδιαφερομένων κατοίκων και επιχειρηματιών, θα αναφέρουμε  μελέτες που έχουν γίνει τα περασμένα χρόνια. Πιστεύουμε  ότι οι επισημάνσεις και προτάσεις που αναφέρονται σ΄ αυτές μπορούν , προσαρμοσμένες στη σημερινή πραγματικότητα, να αποτελέσουν την βάση για την οικονομική ανάπτυξη των χωριών μας.   
Για την αξιοποίηση, λοιπόν,  περιοχών  του Παρνασσού, έχουν γίνει, στο παρελθόν, δύο μελέτες. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται και οικισμοί και εκτάσεις  που ανήκουν στα δημοτικά διαμερίσματα Τιθορέας (Βελίτσας) και Αγίας Μαρίνας.
Η πρώτη μελέτη είχε γίνει ,την εποχή της χούντας, αρχές του 1972.  Την είχε αναλάβει το τεχνικό γραφείο  «Ομάς Αρχιτεκτονικών και Οικιστικών Μελετών» ΕΠΕ, συνεργάτες του οποίου  είχαν  επισκεφθεί την περιοχή  για να συλλέξουν στοιχεία απαραίτητα  για την σύνταξη της μελέτης.  Η συλλογή τους έγινε με προσωπικές επαφές  επιστημόνων με τους  τοπικούς παράγοντες και τους κατοίκους, οι οποίοι είχαν δώσεις απαντήσεις σε  σειρά σχετικών ερωτήσεων.
  Η δεύτερη  εργασία -μελέτη έγινε, από τον  Μάρτιο έως τα μέσα του Μαΐου του 1992.  Είχε πραγματοποιηθεί , μετά από κατευθύνσεις που είχε δώσει ο τότε αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Τζαννής Τζαννετάκης, από τους αρχιτέκτονες πολεοδόμους Αριστείδη Ρωμανό και Μάρω Ευαγγελίου.   Ο τίτλος της μελέτης αυτής ήταν «Ορεινός όγκος Παρνασσού- Πρόγραμμα Δράσις» και στόχο είχε, εκτός από την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου , «την ισορροπημένη ανάπτυξη και ορθή διαχείριση του συνόλου των πόρων του ορεινού όγκου που προσφέρεται ..και για χρήση περιπατητικού, οικολογικού και ορειβατικού τουρισμού, τόσο στη χειμερινή όσο και στην θερινή περίοδο».
Στην μελέτη τονίζονται και τα ακόλουθα:
  • Παραθεριστική κατοικία:  Μεταξύ των περιοχών που θα επηρεαστούν περισσότερο από την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού είναι η Τιθορέα και η Αγία Μαρίνα. Το καθεστώς δόμησης και ο πολεοδομικός σχεδιασμός των οικισμών αυτών, τονίζεται στη μελέτη,  θα πρέπει να «ακολουθεί το πρόγραμμα σχεδιασμού των χωριών, αρμοδιότητας –του τότε- Νομάρχη». Δηλαδή να ενταχθούν σε γενικότερο προγραμματισμό.
  • Ξενοδοχειακή υποδομή: « Η Αμφίκλεια λόγω κλίμακας και υψομέτρου θεωρείται …. Λιγότερο κατάλληλη για την διανυκτέρευση επισκεπτών χιονοδρομικού αθλητισμού. Παρουσιάζει όμως το σημαντικό πλεονέκτημα ότι προσφέρεται για την ανάπτυξη μεγαλυτέρων ξενοδοχειακών μονάδων και παράλληλα για την χωροθέτηση δραστηριοτήτων αναψυχής σε αξιόλογα παλαιά κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της (π.χ. εκκοκκιστήρια βάμβακος) ή τέλος για τη μετατροπή παραδοσιακών κτιρίων σε ξενώνες (Προτάσεις Γ. Π. Σ) ».
  •  Στην Τιθορέα και την Λιλαία η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να αντιμετωπισθεί με μορφή ενοικιαζομένων δωματίων. Έτσι, είχε γίνει, την περίοδο που καταρτίσθηκε η μελέτη, στα χωριά Επτάλοφο και Πολύδροσο.Αντίγραφα της μελέτης υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομίας και στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν τα τεύχη της μελέτης που αφορούν τις περιοχές Τιθορέας και Αγίας Μαρίνας Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για την ίδρυση  νέου χιονοδρομικού  κέντρου στην ανατολική πλευρά του Παρνασσού  είχε διατυπώσει το 2010  ο τότε δήμαρχος Δαύλειας Γιώργος Λουκάς.

    Πηγές:
    –Εφημερίδα «Η Φθιωτιδοφωκίς»  Φ. Φεβρουαρίου 1973.
    –Αντιπροεδρία της Κυβερνήσεως.
    –Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» .Φ. της 28ης Ιανουαρίου 1993.
    –Εφημερίδα «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»  Φ. 13ης Φεβρουαρίου  2010.

 

      



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.