ΠΑΡΟΡΙ-PRESS Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


TO BHMA ENHMEΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΡΙΤΗ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Έκκληση του Φθιώτιδος Νικολάου για τους σεισμόπληκτους της Λοκρίδος (ΦΩΤΟ)

 
 
Το σεισμόπληκτο χωριό της Λοκρίδος «Ρεγγίνι» επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης 4ης Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος για να ενισχύσει ψυχικά τους κατοίκους του, μάλιστα μετά τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό της 1ης Φεβρουαρίου, αλλά και για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών αποκαταστάσεως των ιερών Ναών και των 200 κατοικιών που επλήγησαν από τους σεισμούς του Αυγούστου του παρελθόντος έτους και τον πρόσφατο του περασμένου Σαββάτου.
Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν ο Εφημέριος του Ρεγγινίου Αρχιμ. Κύριλλος, ο Πρόεδρος κ. Ιω. Μπολτέτσος και πολλοί κάτοικοι του χωριού.
Μετά τη σύντομη δέηση στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εκάθισαν όλοι στο κεντρικό καφενείο της πλατείας, όπου περιέγραψαν στον Σεβασμιώτατο με τα μελανώτερα χρώματα την κωλυσιεργία των εργασιών αποκαταστάσεως, που από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Αποκαταστάσεως Σεισμοπλήκτων δεν έχει υπάρξει καμμία πρόοδος, με αποτέλεσμα να μένουν με κίνδυνο της ζωής τους σε σπίτια που έχουν χαρακτηρισθεί ακατάλληλα και να μην έχουν τα χρήματα για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υπέδειξε η Υπηρεσία, όταν γι’ αυτά πρέπει να καταβληθεί σε ιδιώτες Μηχανικούς από 1000 έως 3000 Ευρώ.
Ο Σεβασμιώτατος, αφού άκουσε τον Πρόεδρο και πολλούς κατοίκους εξέφρασε την απορία του πως είναι δυνατόν να μένουν επί 7 μήνες απροστάτευτοι και αβοήθητοι από την πολιτεία και γιατί μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι δεν κατενόησαν, ότι με όσα έχουν προτείνει είναι αδύνατη η ανταπόκριση των ταλαιπωρημένων κατοίκων, οι περισσότεροι των οποίων με την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ αδυνατούν να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζεται για τη σύνταξη της μελέτης και την συγκέντρωση τοπογραφικών, συμβολαίων κλπ.
Επί πολύ ώρα όλοι άνοιξαν την καρδιά τους και άφησαν να φανεί ο πόνος τους και η απόγνωσή τους για την εγκατάλειψη και αναλγησία του Κράτους.
Ο Σεβασμιώτατος φεύγοντας τους υποσχέθηκε ότι θα παρακαλέσει τους αρμοδίους στις κεντρικές Υπηρεσίες των Αθηνών να ενεργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα των σεισμοπλήκτων ολοκλήρου της Λοκρίδος και ειδικότερα του Ρεγγινίου, της Αμφικλείας, της Ελάτειας, της Δρυμαίας και της Μενδενίτσης.
Υπό το κράτος αυτής της τραγικής καταστάσεως και των συναισθημάτων της συμπόνιας προς τους δοκιμαζομένους κατοίκους του Ρεγγινίου, συνέταξε μετά την επιστροφή του στην Λαμία την κάτωθι επιστολή «προς τον Εξοχώτατον Υπουργόν Υποδομών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη», ζητώντας την άμεση επέμβασή του και την εντολή του προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες να λύσουν εντός των προσεχών ημερών το πρόβλημα.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Εξοχώτατον
Κύριον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Εις Αθήνας
Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ.
Επισκεφθείς σήμερα, ημέρα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και ώρα 10 το πρωί το σεισμόπληκτο χωριό «Ρεγγίνι» της Φθιώτιδος, διεπίστωσα «ιδίοις όμμασιν» τη δεινή κατάσταση εις την οποία έχουν περιέλθει μετά τους σεισμούς του Αυγούστου παρελθόντος έτους, αλλά και μετά τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό της 1ης Φεβρουαρίου όλοι οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι με απόγνωση και πόνο ψυχής διεκτραγώδησαν την κατάστασή τους και την εγκατάλειψη τους επί επτάμηνο από την πολιτεία.
Περιελθών τις σεισμόπληκτες περιοχές, επισκέφθηκα τις Εκκλησίες και πολλές οικίες, οι οποίες χρήζουν αμέσου επεμβάσεως προκειμένου να τεθούν, οι μεν Εκκλησίες εις κοινήν χρήσιν, τα δε σπίτια να καταστούν κατοικήσιμα.
Πολλοί εκ των κατοίκων μη έχοντας άλλη λύση προτιμούν να διανυκτερεύουν εις τα ακατάλληλα σπίτια τους με κίνδυνο της ζωής τους, άλλοι δε έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και την περιουσία τους στο έλεος του Θεού και στην μανία των κλεπτών και διαρρηκτών.
Ως πνευματικός πατέρας των δοκιμαζομένων κατοίκων του Ρεγγινίου συμπαραστάθηκα από την πρώτη στιγμή ενεργήσας προς πάσαν κατεύθυνσιν.
Συγχρόνως δε ενίσχυσα με τον διδακτικό και παρηγορητικό λόγο της Εκκλησίας τους απελπισμένους αυτούς αδελφούς μας.
Δεν φθάνει όμως μόνο ο λόγος.
Οι άνθρωποι χρειάζονται και υλική στήριξη για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες στεγάσεώς τους.
Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η στασιμότητα, τους έχουν σπάσει το ηθικό με αποτέλεσμα να υποφέρουν ψυχονευρωτικά χωρίς κανείς να ημπορεί να αποκλείσει, μη γένοιτο, και άλλες δυσάρεστες και επικίνδυνες συμπεριφορές τους.
Με συνοχή ψυχής και πόνο για τους δεινά δοκιμαζομένους σεισμοπλήκτους των περιοχών Ρεγγινίου, Αμφικλείας, Ελάτειας, Δρυμαίας και Μενδενίτσης, κατοίκους της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, κάνω έκκληση και θερμώς σας παρακαλώ, όπως τάχιστα ανταποκριθείτε υπερβαίνοντας την κωλυσιεργούσα γραφειοκρατία και δίδοντας λύση στα άμεσα προβλήματα των σεισμοπλήκτων, διότι η κατάσταση και λόγω του ενσκύψαντος χειμώνος είναι δραματική.
Η ανταπόκρισή σας μετά τους σεισμούς του Αυγούστου υπήρξε όντως άμεση.
Επισκεφθήκατε προσωπικά το χωριό.
Εδώσατε εντολές εις τις Υπηρεσίες σας και αυτές επισκέφθηκαν την περιοχή και έδωσαν οδηγίες εις τους σεισμοπλήκτους τι να πράξουν.
Δυστυχώς όμως οι οδηγίες αυτές είναι ανεφάρμοστες, διότι οι κάτοικοι, με την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ οι περισσότεροι, δεν ημπορούν να πληρώσουν ιδιώτες Μηχανικούς για την σύνταξη μελέτης αποκαταστάσεως, οι οποίοι χρειάζονται 1000 έως 3000 Ευρώ, και επιπλέον έξοδα δια την έκδοση τοπογραφικών, την συγκέντρωση συμβολαίων κ.α.
Οι άνθρωποι είναι πτωχοί και δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν μελέτες.
Έτσι η κατάσταση παραμένει όπως ήταν στις πρώτες μετά τους σεισμούς του Αυγούστου ώρες και θα συνεχισθεί η ίδια, εάν δεν ενεργήσετε δεόντως.
Κατά την γνώμη μου πρέπει άμεσα να ορισθούν Μηχανικοί του Κράτους να ετοιμάσουν τις μελέτες αποκαταστάσεως αδαπάνως για τους κατοίκους και να εκκινήσουν οι εργασίες αποκαταστάσεως των πολλών ζημιών με την αποφασισθείσα αρωγή του Κράτους 40% επί της συνολικής δαπάνης.
Έχω δι’ ελπίδος, ότι θα λάβετε σοβαρώς υπ’ όψιν την έκκληση του ελαχίστου Μητροπολίτου Φθιώτιδος η οποία σκοπό έχει την ικανοποίηση του δικαίου αιτήματος των δοκιμαζομένων σεισμοπλήκτων, αλλά και την διατήρηση του κύρους και της αξιοπιστίας του Κράτους.
Εν αναμονή των αμέσων ενεργειών σας διατελώ.
Μετ’ εξαιρέτου τιμής και ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.