ΠΑΡΟΡΙ-PRESS Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


TO BHMA ENHMEΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΡΙΤΗ

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Έφυγε ο φίλος των πολυτέκνων Μοναχός Νικόδημος Μπιλάλης





Του μητροπολίτη Φθιώτιδoς Νικολάου

Έφυγε για τον ουρανό με τραγικό θάνατο ο φίλος των πολυτέκνων, ο λόγιος και αγωνιστής Μοναχός π. Νικόδημος Μπιλάλης πέφτοντας στους απότομους κρημνούς καθώς επεσκεύαζε την στέγη του κελλιού του, στην ερημική τοποθεσία «Καψάλα» του Αγίου Όρους.
Ο π. Νικόδημος ήταν 82 ετών, αλλά η ψυχή του ήταν νεανική και το φρόνημά του γενναίο. Ήταν από τους πεπαιδευμένους Μοναχούς του Αγίου Όρους με πλούσιο συγγραφικό έργο και μεγάλη πνευματική και κοινωνική προσφορά.
Υπήρξε γόνος της μεγάλης οικογενείας «Μπιλάλη» που ανέδειξε στην Εκκλησία τρεις Αρχιμανδρίτες αδελφούς, τον π. Σπυρίδωνα, συγγραφέα του μνημειώδους έργου «Ορθοδοξία και Παπισμός», τον π. Ευστάθιο, Ιεροκήρυκα Καρδίτσης και τον π. Ευσέβιο, αδελφό της Ιεράς Μονής Πετράκη, καθώς επίσης Μοναχούς και άλλους εκλεκτούς πιστούς επιστήμονες, ένας εκ των οποίων ήταν και ο π. Νικόδημος.

Θεολόγος και Φιλόλογος με πλούσια κατάρτιση και λαμπρό μέλλον προτίμησε τον μονήρη βίο. Ως Μοναχός με ανησυχία για την πορεία της Ελληνικής οικογένειας ίδρυσε τον Σύλλογο Φίλων των Πολυτέκνων για την ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών και εξέδωσε το περιοδικό «Φίλοι των πολυτέκνων» με το οποίο προέβαλλε την πολύτεκνη Ελληνική οικογένεια. Έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στον Όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη εξέδωσε και διέδωσε πολλά έργα του και καθιέρωσε την Αγρυπνία της εορτής του (14 Ιουλίου) στην Ιερά Μονή Πετράκη, η οποία είναι για την πρωτεύουσα ένα μεγάλο πνευματικό γεγονός. Ανοικοδόμησε με προσωπική εργασία και συνδρομές τον πρώτο Ιερό Ναό του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στο Άγιον Όρος, στο χώρο του κελλιού του Αγίου και εγνώρισε τον Άγιο στο ευρύ Ελληνορθόδοξο κοινό.

Ο μακαριστός π. Νικόδημος δύναται να χαρακτηρισθεί ως «πεπυρακτωμένος σίδηρος» της κατά Χριστόν ζωής, του Ορθοδόξου Μοναχισμού και της ακριβούς Ορθοδόξου πίστεως.
Υπήρξε πρότυπο Μοναχού, που συνεδύασε την βίωση του Μοναχικού ιδεώδους και την κοινωνική και πνευματική προσφορά.
Υπήρξε θεοδίδακτος. Ας είναι τώρα θεοδόξαστος.

† ο Φθιώτιδος Νικόλαος


www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.